Bebeğin ilk süt dişi, çoğu anne ve baba için sevinç kaynağıdır. Diş çıkarmak bebeğin ilk yıldaki gelişimi için önemli bir aşama olarak görülür. Dişin sürmesi bazen uzun ve yıpratıcı bir süreç olur, bazen ise bir gecede biten bir şey olabilir. Bebekler ilk dişlerini 6. ve 8. aylar arasında çıkarırlar, ancak bu durum genetik olarak bir kaç ay oynama gösterebilir. İlk 2 yıl bebeğin 16 dişinin sürmesi beklenir genellikle alt iki kesici diş üsttekilerden önce çıkar. Bu dişleri sağ ve soldaki diğer dişler izler.
Bebekler diş çıkarmadan önce bazı belirtiler gösterebilir. Yaşanan belirtilerin sırası ya 411da biçimi farklılık gösterebilir fakat hemen hemen tüm bebeklerde aynı belirtiler ile diş çıkmaya başlar.
Bu belirtiler;
*Salya akıtmak: Birçok bebek 3-4 aylıktan başlayarak salya akıtır bu durum bebekler için oldukça normaldir. Bazı bebeklerde az bazılarında ise fazla görülebilir. Bebeklerde diş sürmeye başladığında daha fazla salya akımı da başlayabilir.
*Ağrı: Bebeğin çıkan dişi, diş etine basınç uyguladığı için diş eti iltihabı oluşabilir. Bu iltihaplara bağlı olarak bebeklerde ağrı oluşması çok normaldir.(bebeklerde en çok ağrıyan dişler azı dişleridir)
*Huysuzluk: Diş tamamen çıkıncaya kadar ağrının artması ve dişin yüzeye daha çok yaklaşmasıyla huysuzluk ortaya çıkabilir. Bebekler için zorlu ve sancılı bir dönemdir.
*Yanak ve çene bölgesinde kızarıklık: Bebeklerin salya akıttığı dönemde salyaya bağlı olarak yanak ve çene bölgelerinde kızarıklık ve çatlaklar oluşabilir.
*Öksürük: Diş çıkarırken akıtılan salyanın birikmesi ile bebek tıkanıp öksürebilir. Bazı bebekler ilgiyi üzerlerine çekmek için öksürüğü devamlı duruma getirebilir.
*Ateş: Diş çıkarırken ateşin olması bazı bebeklerde görülebileceği gibi bazı bebeklerde olmayabilir .Ateş başka sebeplerinde başlangıcı sayıldığı için zaman kaybetmeden bebeği mutlaka hekime götürmek gerekir.
*Isırma: Bu durum hemen hemen bir çok bebekte görülebilir. Dişlerin sürmesine bağlı olarak kaşınmalar olur ve bebek rahatlamak için eline geçen her şeyi ısırabilir.
*İshal: Bebekler diş çıkarken fazla tükürük ürettikleri için bağırsakları fazla çalışabilir.
*İştahsızlık: Bebekler diş çıkarma esnasında katı gıdaları reddedebilir bu oldukça normal bir durumdur, gerekli vitamini sıvı besinlerden alabildikleri için endişe etmemek gerekir.
*Uykusuzluk: Diş çıkarırken yaşadıkları ağrıya geceleri uyumada zorluk çekebilirler.
*Diş etinde kanama: Diş çıkarken diş etine baskı uyguladığı için diş etinde küçük kanamalar olması beklenebilecek bir durumdur. Bu şekilde oluşan kanamalar mavi benekler şeklinde görülebilir. Buzlu bir pamuğun diş etine bastırılması diş etini rahatlatabilir.
Bebek diş çıkartırken onu rahatlatmak için neler yapabiliriz ?
*Sıcak gıdalardan kaçınabilirsiniz, meyve püreleri bebekler için iştah açıcı olabilir.
*Daha fazla sulu gıdalar tükettirerek ve su takviyesi ile ishal olduğu zamandaki su kaybını bünyeye tekrardan kazandırabilirsiniz.
*Diş etinde oluşan ağrıları dindirmek adına soğuk ve sert meyveler verebilirsiniz.
*Diş kaşınmaları için üretilen kaşıyıcılardan alabilirsiniz. Bunları buzdolabında bekleterek verirseniz bebek için daha hafifletici bir etkisi olacaktır.
*Bebeğinizin diş çıkan yerinde oluşan hafif şişliğe parmağınıza doladığınız temiz bir gazlı bez yardımı ile masaj yapabilirsiniz.
*Bebeğin yüzünde oluşan kızarıklıklara nemlendirici kremler uygulayabiliriz
Anne sütü ağız içi ve diş eti dokusu üzerinde tedavi edici bir etkisi olduğu için, bebekler meme emerken biberona oranla 60 kat fazla enerji tüketirler bu durum ileride bebeğin çene kaslarının kuvvetli olmasını sağlar.
Bebeklerin ilk dişleri ağızda görüldüğünde temizleme işlemi de başlamalıdır. Sabah kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce dişleri temiz bir tülbent(önceden kaynatıp kesilerek)veya gazlı bezi ıslatarak temizlemek yerinde olur