>

ORTODONTİK TEDAVİ ÇEŞİTLERİ

Bloglar
ORTODONTİK TEDAVİ ÇEŞİTLERİ

ORTODONTİK TEDAVİ ÇEŞİTLERİ

Ortodontik tedavi , ağız , diş çarpıklığı ve çene bozukluklarının tedavi edilmesinde uygulanan bir tedavi işlemidir.Özellikle yetişkin ve ergenlik dönemine ulaşmış hastalarda uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Dişlerin üzerine yapıştırılan ve braket adı verilen küçük kuvvet aktarıcılarla uygulanan tedavidir.Adından da anlaşılacağı gibi braketler dişlerin üzerine yapıştırılarak sabitlenir ve tedavi boyunca hasta tarafından çıkarılamaz.

Braketler temel olarak iki ayrı gruba ayrılırlar;
*Seramik(porselen)
*Metal

İki braket türünün kendine göre avantajları ve dezavantajları olmakla birlikte her iki braket türü de etkin biçimde kullanılabilmektedir.Braketler dişlerin üzerine yapıştırıldıktan sonra ark teli ile beraber birbirine bağlanırlar.Nikel ve titanyum karışımı ileri bir teknolojiden üretilen bu tel ısıya duyarlı olup hangi şekli alırsa alsın ağız içerisinde kendi şeklini koruyup dişlerin istenilen konuma gelmesinde yardımcı olur.
Braket ve tel tedavi işlemi dişlere uygulandıktan sonra dişler hareket etmeye başlar.
İlk 72 saat boyunca dişlerde;
• sıkışma
• baskı
• uyuşma
• üst üste basamama
• ağrı
gibi hisler olabilir, bu hisler dişlerinizde ilk hareketin habercisidir.Fakat bu durumlar her hastanın ağrı eşik düzeyine göre farklılık göstermektedir.Kimi hastalarda bu durumlar fazlaca görülse de kimi hastalarda görülmemektedir.Bu dönemde yanaklarda ve dudaklarda küçük tahrişler izlenebilir.Fakat vücudumuzdaki en çabuk iyileşme reaksiyonu gösteren yerimiz ağız içi olduğundan ağız dokuları kısa zamanda teller ve braketlere alışacak , rahatsızlıklar ilk hafta sonunda tamamen geçecektir.
Ortodontik tedavi yöntemleri hastaların ağız yapı bozukluklarına göre farklılık göstermektedir.

Ortodontik Tedavi Yöntemleri ;

1.Hareketli Apareyler:

Hareketli apareyler damak kısmıyla ağızda tutunmayı sağlayan tellerden oluşup hasta tarafından takılıp çıkartılabilir.
Bu apareyler;
• Basit tedavilerin yapılmasında
• Çocuklarda dar çenelerin genişletilmesinde
• Bazı vakalarda sabit tedavi öncesinde tedaviye hazırlık veya tedavi sonrasında pekiştirme
amacıyla kullanılır.Hareketli apareylerin kullanım süreleri ortodonti uzmanınız tarafından belirlenecektir.

2.Fonksiyonel Apareyler:

Alt ve üst çenenin birbirine göre bozulan ilişkilerini (iskeletsel problemler) düzeltmek amacıyla, ergenlik dönemi öncesinde ve küçük yaşlarda çoğunlukla hastaların kendilerinin takıp çıkarabildiği özel apareylerdir.Alt yada üst çenenin geride veya önde olduğu vakalarda sabit ortodontik apareyler ile birlikte kullanılmaktadır.

3.Ortognatik Cerrahi ( Ortodonti – Cerrahi):

Ortodontik veya ortopedik tedavi ile düzeltilemeyecek vakalarda ortodontik tedaviye ek olarak cerrahi tedavisine başvurulur. Çene ve yüzde oluşan bozukluklar doğuştan olabileceği gibi, kaza ve hastalıklara bağlı olarak sonradan da ortaya çıkabilir. Çenelerin birbirleriyle ve yüzle olan uyumsuzluğu, hastalarda hem estetik hem fonksiyonel hem de psikolojik rahatsızlıklara yol açmaktadır. Gelişen teknolojik uygulamalar ve plastik cerrahi uygulamalar ile bu bozuklukların düzeltilmesi sağlanır.