>

DİŞ ÇEKİMİ SONRASI AĞIZDA GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER

Bloglar
DİŞ ÇEKİMİ SONRASI AĞIZDA GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER

DİŞ ÇEKİMİ SONRASI AĞIZDA GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER

Günümüzde, bilimsel ve teknolojik ilerlemenin diş hekimliği bilimine katkıları sayesinde, öncelikle diş tedavi etmek ve ağızda tutmak hedeflenmekle birlikte, hasta sağlığını koruma veya tedavi planlaması nedeni ile diş çekimine başvurmak gerekmektedir.
Diş çekimi sonrasında çekim bölgesinde ,komşu dişlerde hatta karşı çenede ki dişlerde de değişiklikler olabilmektedir.
Diş çekimi sonrası çekim boşluğunun yerine duruma göre kuron köprü protezleri,hareketli protez, yada implant tedavisi uygulanabilir.Çocuklarda diş çekimi yapılmış ise yer tutucu adı verilen bir aparey yapılması gerekebilir.
Aksi durumda;
*Çekilen dişe komşu olan dişlerde genellikle çekim boşluğuna doğru kayma , devrilme olabilmektedir.Bu bazen komşu 2 dişle kalmayıp diğer komşu dişleri de etkileyebilir.Bu kayma ve devrilmeler dişler arasında kontak noktalarının bozulmasına buda bu bölgelerde daha kolay bakteri plağı,besin birikmesine yol açabilir.Bu birikim en basit haliyle diş taşı oluşumuna yol açmakla birlikte çürük oluşumunu da kolaylaştırır.
*Çekilen diş küçük yada büyük azı dişi ise çiğneme fonksiyonu yetersizliği sebebiyle sindirim bozuklukları oluşabilir.
*Çekilen dişin karşılığı olan diş çekim boşluğu sebebiyle karşılığı olmadığı için boşluğa doğru uzayabilir.Bu uzama diş kaybıyla bile sonuçlanabileceği gibi çoğunlukla çekim bölgesine bir protez yapabilmek için bu dişin çekimi gerekebilmektedir.Yine dişin uzaması sonucu komşu dişlerle olan kontak bozulacağı için az önce saydığımız problemler oluşabilmektedir.

*Çekim sonrası çekim yeri boşluğu doldurulmaz herhangi bir tedavi yapılmaz ise kemik eriyebilir.Çekim sonrasında bir miktar kemik kaybı mutlaka olacaktır bu engellenemez ancak bu bölgeye dental implant uygulanması bunu sınırlı bir düzeyde tutacaktır.Diğer alternatif tedaviler kemik kaybını ne yazık ki engelleyemez.
*Diş çekimi özellikle ön bölgede ki dişlerden birini kapsıyorsa konuşmada bozukluklar oluşabilir.Tabi ki ön bölge dişler estetiği de birinci derecede etkilediğinden estetik problemler oluşacaktır.
*Arka bölge de çok sayıda dişin çekilmesi çeneler arası ilişkinin bozulmasına yol açabilir.Bu eklem problemlerini tetiklediği gibi dış görünüşün de bozulmasına yol açar.Dudaklarda buruşukluk ve yanaklarda çöküntüler görülebilir.