>

DİŞ BEYAZLATMA(BLEACHİNG)

Bloglar
DİŞ BEYAZLATMA(BLEACHİNG)

DİŞ BEYAZLATMA(BLEACHİNG)

DİŞ BEYAZLATMA(BLEACHİNG)

Yapılan araştırmalar insanlar günlük yaşamında aldığı bir çok kararın duygusal kararlar olduğunu göstermektedir.Duygular insanların alışveriş alışkanlıklarına ,iş ilişkilerindeki kararlara kadar tüm kararlarımızda etkilidir.Bunun içindir ki pazarlama stratejilerinde marka algısı,estetik algısı yaratılmaktadır.Aynı işi yapacak bir elektronik cihazda bile insanlar daha pahalı olsa bile estetik olana yönelebilmektedir.Günümüzde her alanda fonksiyon kadar estetikte ön plana çıkmaktadır.Bu algı insanların günlük yaşamını ve yaşam biçimini de etkilemiştir.Hatta insanların kendi dış görüşüyle ilgili ciddi kararlar almasını sağlamıştır.Estetik ameliyatlar, daha genç görünmeyi sağlayan operasyonlar, saç şekilleri,makyaj vb uygulamalar her geçen gün sınırları zorlayan uygulamalarla karşımıza çıkmaktadır.
Diş hekimliği uygulamaları da bu akımın dışında kalamamıştır.Estetik dolgular estetik protezler,diş eti operasyonları,ortodontik tedavi, diş beyazlatma vb tedaviler artık sıkça uygulanmaktadır.
Diş beyazlatma hem artan estetik beklentinin karşılanması, hemde doğumsal yada sonradan kazanılmış problemlerin çözümünde kullanılan aynı zamanda da kozmetik bir tedavidir.

DİŞLERDE NEDEN LEKELENMELER OLUR?

 – Yaşlanma:Yaş artışıyla birlikte dişteki aşınmalar ve canlı kısımlarda ki daralmalar nedeniyle dişte sararmalar olur.

 -İlaç kullanımı:Özellikle hamilelik sırasında kullanılan bazı ilaçlar (tetrasiklin grubu antibiyotik ) bebekte dişlerde renkleşmeye yol açabilir.

-Çevresel faktörler:Yoğun miktarda flor alımı dişlerde renkleşme yapar.Ülkemizde bazı bölgelerde ki sulardaki flor miktarı (ısparta) fazladır.Uzun süreli fazla flor alınımı yaygın olarak renkleşmeye yol açabilir.

-Travma:Travma sonucu diş canlılığını yitirebilir.Uzun vadede dişte grileşme ,koyulaşma görülür.

-Çürük ,restorasyon vb:Çürük sonucu dişler canlılığını kaybedebilir.Ya da yapılan restorasyonlar (özellikle amalgam dolgular) dişlerde renkleşme yapabilir.

 -Günlük alışkanlıklar:Sigara, çay ,kahve,asitli içeceklerin sık tüketimi renkleşmelere sebep olur.

  DİŞ BEYAZLATMA KİMLERE UYGULANIR KİMLERE UYGULANMAZ?

-Erişkin bireylere uygulanabilir.

-Dişlerde mine çatlağı olan bireylerde uygulanmaz.

-Dişlerinde aşırı hassasiyet olanlarda uygulanmaz

-İleri derecede diş eti çekilmesi olanlarda uygulanmaz

-Hamilelerde uygulanmaz

-Ağız hijyeni çok kötü hastalarda (özellikle dişeti sağlığı kötü durumda olanlar) uygulanmaz.

-Ön bölgede restorasyon olan hastalarda işlem sonrasında restorasyonlarında yenilenmesi şartıyla uygulanabilir.Beyazlatma işleminde dolgular,kaplamalar renk değiştirmemektedir.

BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Genellikle beyazlatma ikiye ayrılmaktadır.

-Ofis tipi beyazlatma

-Ev tipi beyazlatma

Bununla birlikte kullanılan malzeme ve aktivasyon özelliklerine göre değişik sınıflara ayrılabilir.

-Ofis tipi beyazlatma:İşlemin bir diş hekimi tarafından yapıldığı tiptir.Aşağıda detaylı biçimde anlatılacaktır.

-Ev tipi beyazlatma:Beyazlatıcı ajanın şeffaf plaklar içine sıkılarak uygulandığı yöntemdir.Tüm aşamalarını hasta gerçekleştirir.

 OFİS TİPİ BEYAZLATMA NASIL YAPILIR?

Hekiminiz yukarıda saydığımız kriterler eşliğinde işlemin uygulanabilir olduğuna karar verdikten sonra: ilk olarak diş yüzeyindeki lekeler uzaklaştırılır.

-Lekelerden arındırılmış diş rengi kaydedilir.Bu işlemin başarısını değerlendirmek açısından çok önemlidir.

-Pembe izolasayon:Yanaklar, dudaklar ve özellikle de dişetleri izole edilir.Yanak ve dudaklar ekarkör denilen apareylerle izole edilirken dişetleri özel bir bariyerle izole edilir.

-Beyazlatıcı ajanın uygulanması:Hekiminizin tercih ettiği beyazlatma sisteminin ajanı izole edilmiş dişler üzerine uygulanır.Genellikle 15-20 dakikalık seanslar uygulanır.Bu kullanılan beyazlatma sistemine göre değişebilir.Kullanılan beyazlatıcı ajanın özelliğine göre,ışıkla ,ısıyla, lazerle aktivasyon sağlanır.Hiçbir aktivatöre gerek olmayan sistemlerde vardır.Uygulama sonunda ajan bölgeden uzaklaştırılır diş ve çevre dokular hava-su spreyiyle temizlenir.Renk kontrol edilir.Hedeflenen beyazlanma sağlanmamışsa işlem tekrarlanabilir.

-İşlem sona erdiğinde diş rengi tekrar kaydedilir.Hem tedavinin başarısını derecelendirmek hemde beyazlığın kalıcılığını değerlendirmek açısından ömenlidir.

-Beyazlatma işlemi normalde ağrısız bir işlemdir.Ancak bazı hastalarda işlem sırasında ve sonrasında hassasiyet gelişebilmektedir.Hassasiyeti azaltmak ve daha çabuk geçmesini sağlamak için flor jel uygulaması yapılabilir.Kullanılan bariyere rağmen bazen beyazlatıcı ajan dişetine sızabilmektedir.Bunun içinde dişetine E vitamini uygulaması yapılabilir.

DİŞ BEYAZLATMA SONRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

-İşlem sonrası bazı hastalarda hassasiyet , elektrik çarpması gibi anlık reaksiyonlar olabilir.İşlem sonrası ağrı kesici bir ilaç kullanmak etkili olacaktır.

-Sıcak ve soğuk yiyecek içeceklerden 1 hafta kadar uzak durmak faydalı olacaktır

-İçinde bolca boyar madde bulunan besinlerden uzak durulmalıdır.Salçalı yemekler,ketçap,kırmızı şarap,vişne,çay,kahve,kola,çikolata ve benzeri gıdalar 1 hafta kadar tüketilmemelidir.Burada ilk 3 gün çok kritiktir.

-Sigara ,nargile gibi tütün ürünleri en az 1 hafta kullanılmamalıdır.

-Asitli içecek ve meyvelerden 1 hafta kadar uzak durmak

-Büyük granüllü beyazlatma için kullanılan diş macunları aşınmaya sebep olabileceğinden kullanılmamalıdır.

Beyazlama etkisini ne kadar sürdürür?

Burada belirleyici olan hastanın günlük alışkanlıkları ve ağız hijyenine gösterdiği ilgidir.Tütün ürünleri,sigara ,çay ,kahve tüketimi fazla olan toplumumuzda beyazlığın kalıcılığı negatif etkilenmektedir.Bununla birlikte düzenli fırçalama alışkanlığımız yoksa bu süre yine kısalacaktır.Beslenmesine ve ağız hijyenine özen gösteren hastalarda beyazlık kalıcılığını 1-2 yıl koruyabilmektedir.Beyazlamanın azaldığı durumlarda ev tipi beyazlatmayla bu süre uzatılabilir.

   Sonuç olarak beyazlatma işlemi kozmetik bir tedavidir.Bu noktada beklentinizi hekiminize tam olarak aktarmanız tedavi sonrası oluşabilecek hayal kırıklıklarını önleyecektir.Aynı diş beyazlatma sistemi uygulanan hastalarda çok farklı sonuçlar elde edilmektedir.Bazı hastalarda 1 ton beyazlama sağlanırken bazılarında 3-4 ton beyazlama sağlanabilmektedir.