>

DİJİTAL DİŞ HEKİMLİĞİ

Bloglar
DİJİTAL DİŞ HEKİMLİĞİ

DİJİTAL DİŞ HEKİMLİĞİ

Hayatımızın her alanına giren bilgisayar teknolojisi, diş hekimliğine de girerek, dijital diş hekimliği kavramını getirmiştir. Normalde diş hekimine gittiğinizde hangi işlemi yaptırıyorsanız, bu işlemlerin daha az sürelerde, daha kolay ve daha kesin olarak yaptırabiliyorsunuz.
Dijital diş hekimliği, bilgisayarlı özel bir programla çalışan görüntüleme ve tarama sistemlerinin diş tedavilerinde kullanılmasıdır. Dijital diş hekimliği ile birçok diş tedavisini çok daha kısa sürede tamamlamanız mümkündür. Örneğin; köprüler, kalıcı ve geçici porselen dişler, inley ve onley diş dolguları bu yöntem ile yapılabilir.

     Dijital diş hekimliğinde işlemlerin kısa sürede tamamlanabilmesi için, CEREC adındaki bilgisayar kullanılır. Ağızdan kolayca ölçü alan tarayıcı, bilgisayar programları ile işlenir ve yeni diş bu şekilde tasarlanır. Tasarlanan dişlerde aşındırma, ekleme, kontak nokta kontrolleri, kontur değişiklikleri yaparak dişlerin olası bitmiş hali önceden elde edilebilmektedir .Hekiminiz ihtiyaca göre zirkonyum, empress, kompozit ve kompozit-porselen malzemelerinden birini seçebilir. Dijital ortama aktarılan görüntüler; üzerinde istenilen şekilde ölçüm, tasarım ve değişiklik yapılmasına olanak tanır.
CEREC sisteminin tarayıcısı ile alınan ağız içi görüntüler ve hastaların profil görüntüleri bilgisayar ortamında bir araya getirilir. Bu sayede hastaların görüntüleri birebir 3 boyutlu olarak dijital ortama aktarabilmektedir.
Dilenirse bu tasarlanan dişlerin ağız içindeki görüntülerini, hastanın profil görüntüleri ile birleştirerek, işlem sonrası hastaların nasıl bir gülüş elde edebileceğini de önceden gösterebilmektedir.
Tasarımı tamamlanan dişin üretim ünitesinde üretilir ve hastanın ağzına yerleştirilir.

Dijital Diş Hekimliğinin Avantajları olarak şunları sıralayabiliriz;
1) Ağız içerisinden ölçü küçük bir kamera yardımıyla alındığı için bulantı refleksi olan hastalarda konfor oldukça artmıştır
2)Alınan ölçünün laboratuara gönderilmesi gerekmediğinden kısa sürede protez diş dizayn edilip, yine kısa sürede üretilebilir. Bir haftada yapılacak işlem, birkaç saatte halledilmiş olur.
3) Hastaların bir işlem için 3-4 randevuya gelmesi gerekirken, tek yada 2randevuda tüm işlemleri çözülmüş olur.
4) Hastanın ağzının ve dişlerinin birebir kopyası dijital ortama aktarıldığı için hata payı sıfıra yakındır.