>

BEBEKLERDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

Bloglar
BEBEKLERDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

BEBEKLERDE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

Bebeğinizin diş gelişimi anne karnında başlar

Annelerin hamileyken beslenme düzeni ve yasam şekli bebeği doğrudan etkiler.Anne adayı gebe kaldığı andan itibaren bebeğinin sağlığı için gerekli önlemleri almalıdır.Deterjan ve kimyasal ajanlardan uzak durmalı.Beslenme düzenlemeli ve paketlenmiş gıdalardan uzak durmalıdır.

Sağlıklı gülücükler için neler önemlidir?

1-Doğru Beslenme

Bebek en az 6 ay mümkünse 2 sene anne sütü ile beslenmelidir.1 yaşından itibaren bardak ve kaşıkla beslenmeye alıştırılmalıdır. Biberon ve yalancı emzik iki yaşından sonra bıraktırılmalı ve kullanıldığı süre boyunca şeker yada bala batırılıp verilmemelidir.

Çocuklarınıza paketli gıdalar, bisküvi, cips, çikolata şeker, hazır meyve suları vb. mümkün olduğunca verilmemelidir. Eğer verildiyse peşinden mutlaka su içirilmelidir.

2- Ağız ve diş temizliği

Anne nemli temiz bir tülbentle bebeğin ağzını temizlemelidir. Bebek doğduktan hemen sonra başlanabilir.Bebek iki yaşına geldikten sonra anne onu diş fırçasıyla tanıştırmalı alışkanlık kazanması için oyunla karışık fırçalamayı öğretmelidir.Çocuk beş yaşına gelene kadar anne ve baba çocuğunun dişlerini fırçalamalı peşinden çocuğunun kendi yapması için teşvik etmelidir.

0-3 yaş arası kesinlikle diş macunu kullanmayın.

3- Düzenli Diş hekimi kontrolü

3 yaşından itibaren bebeğinizin düzenli diş hekimi kontrolüne ihtiyacı vardır.Düzenli kontrol bebeğinizin diş hekimine alışmasını sağlayacak.Koruyucu tedavilerle dişlerinin çürümeden muhafaza edilmesine yardımcı olacaktır.Erken diş hekimi kontrolü ile dişlerdeki çapraşıklıklar bir nebze de olsa engellenecektir.Oluşan çürükler başlangıç safhasında engellenerek ağza ve diğer dişlere çürüğün yayılması engellenecektir.